Redningskrans

717400var_1En redningskrans har igennem de sidste 100 år reddet tusindvis af liv, hvilket gør den til et uundværligt sikkerhedsudstyr. En redningskrans er af sikkerhedsmæssige foranstaltninger, meget vigtig at have, hvis man opholder sig ved havne/fjorde – eller måske på en båd.

En redningskrans kan fås i mange forskellige størrelser, i mange forskellige prisklasser, og i mange forskellige kvaliteter. I denne tekst vil jeg fortælle dig om redningskranse, og hvilken redningskrans du skal vælge. Jeg vil komme ind på flere synspunkter og aspekter, så du får maksimalt udbytte af denne tekst.

En redningskrans har reddet mange liv igennem årene, og netop derfor er den vigtig at have tæt på sig. Hvis du er bådejer, er det vigtigt at du har en redningskrans – og hvis du ejer en sø, dam, å, fjord, havn, eller andet der har med vand at gøre, er det også vigtigt at du har en redningskrans til at stå der.

En ‘rigtig’ redningskrans – sådan skal den være!

En redningskrans er rød, for at man kan se den bedre. Fordi at redningskranse er røde, behøves man heller ikke lys til dem om natten – for man kan sagtens se den (selvlysende) røde farve, om natten. Alene den røde farve er ekstremt vigtig, når du skal købe en redningskrans.

Redningskranse kan man få i flere forskellige former – fx som en hestesko. En hestesko-formet redningskrans anbefaler vi dog ikke, da den ikke er lige så sikker som en god gammeldags redningskrans. En god gammeldags redningskrans er rød og hvid, og har en hvid snor rundt om den, som man kan sætte kastelinen rundt om.

En ‘rigtig’ redningskrans, skal selvfølgelig også være godkendt af EU og Solas (og eventuelle andre interesseorganisationer). Hvis redningskransen ikke er godkendt af f.eks Solas, så betyder det at den ikke er så sikker, som de redningskranse der er godkendt af f.eks Solas.

Godkendelsen af en redningskrans er en meget vigtig ting, ligesom det også er på redningsveste.

redningskrans 310x200Hvilken redningskrans skal du vælge?

Selvom en redningskrans umiddelbart ser meget simpel ud, så findes der faktisk flere forskellige slags redningskranse. Der findes hesteskoformede redningskranse, samt store og små redningskranse.

Hvis du skal bruge en ganske normal redningskrans, som kun skal holde et menneske i overfladen af vandet, er en ‘lille’ redningskrans på 2.5 Kg. rigeligt. En redningskrans på 2.5 Kg. er stor nok (omkredsen) til at alle mennesker (også overvægtige), kan holde godt fast i den, uden at den synker.

Hvis du derimod skal bruge en redningskrans, som skal holde flere mennesker oppe på samme tid, så skal du helt op i en 4.2 Kg. redningskrans. En 4.2 Kg. redningskrans er normalt ikke nødvendig, da den ‘lille’ redningskrans på 2.5 Kg. sagtens kan holde et (overvægtigt) menneske i overfladen.

En stor redningskrans kan man ej heller kaste så langt, som en lille redningskrans (grundet vægten). Så hvis du er interesseret i en stor redningskrans på 4.2 Kg. så tænk dig godt om – den fylder mere, og man kan ikke kaste den så langt væk.

Læs mere om redningskranse:

Her kan du se TrygFondens video om hvordan man bruger en redningskrans: