Svømmevest

marine0007En svømmevest er ikke en redningsvest, men derimod en ‘flydevest’. En redningsvest kan være svær at bevæge sig i og meget tung, hvorimod en svømmevest er nem og let at bevæge sig i.

En svømmevest kan anbefales til mennesker som dyrker sejlsport, svømmer (heraf navnet: Svømmevest), eller er på lavt/ufarligt vand. En redningsvest vil være løsningen for dig, hvis du sejler langt væk fra kysten, eller er i koldt vand. Grunden til at du ikke skal bruge en svømmevest, ved steder langt fra kysten, skyldes at en svømmevest ikke har en ‘krave’, som kan holde dit hoved over vandet. En flydevest er god at bruge, hvis du f.eks står på vandski eller fisker tæt på kysten.

En normal redningsvest vil holde dig flydende med hovedet op imod himlen (så du ikke drukner), hvorimod en svømmevest kun holder dig flydende (og er derfor ikke sikker, hvis du besvimer).

Køb billige svømmeveste online – klik her

Hvordan finder man en sikker svømmevest?

Alle svømmeveste er ikke sikre. Inden en butik sætter en svømmevest til salg, skal den godkendes af forskellige organisationer (fx CE og NE). Det er dog ikke alle butikker som benytter sig af disse godkendelser, og du kan derfor ikke regne med at en flydevest er sikker, hvis den ikke er blevet godkendt. Vi henviser altid kun til flydeveste der er godkendt.

En standard svømmevest har en opdrift på 50 Newton, hvilket betyder at en svømmevest ikke er sikker ved bevidstløshed. Den kan sagtens holde dig flydende – men hvis du besvimer, kan den ikke redde dig.

Det er derfor vigtigt at du finder en svømmevest som passer til din krop. Heldigvis findes der svømmeveste i forskellige størrelser, og derudover kan en svømmevest også spændes ind, så den passer nøjagtig til dig. Det skal dog siges at hvis man vejer over 130 Kg. skal man købe en specialdesignet svømmevest, som kan købes i specialiserede rednings- og svømmeveste butikker.

Svømmeveste fås ikke til børn under 8 år, da de ikke anses for at være sikre for små børn. Hvis du leder efter sikkerhed til dit barn til søs, kan det anbefales at købe en redningsvest til dit barn. En svømmevest er ikke løsningen, hvis dit barn er under 8 år! En flydevest er designet til at du selv er i stand til at svømme.

Hvilken farve skal en svømmevest have?

Det er vigtigt at en svømmevest enten er rød eller gul, da det gør at man bedre kan se dig, hvis du skulle falde i vandet. Det er en god ide at se videoen herover (hvis du ikke allerede har set den), hvor dansk sejlunion flot forklarer, hvilken farve en svømmevest skal have. Du kan sagtens finde en flydevest i andre farver end de nævnte, men hvorfor vælge en anden farve, når nu det er sikrest med rød eller gul.

MarineUdstyr.dk sælger mange forskellige svømmeveste, som både er godkendt af de forskellige organisationer, og som ikke koster mere end et par hundrede kroner. En sikker flydevest behøver ikke nødvendigvis at være dyr.

Konklusion:

En svømmevest er ikke lige så sikker som en redningsvest, men den er derimod meget nemmere at bevæge sig i. En svømmevest er designet til, at man dyrker aktivitet i vand, eller i nærheden af vand.

En redningsvest er designet til, hvis man ikke kan svømme, ved uroligt vand, langt væk fra civilisationen, eller hvis man ‘ved en fejl’ kommer til at falde i vandet. En redningsvest med den rette opdrift, kan altid holde dig flydende, lige meget om du er bevidstløs, eller om bølgerne er høje.

Er du stadig i tvivl om du skal vælge en svømmevest eller en redningsvest, så kan du læse en kort artikel fra avisen.dk her. De kommer også ind hvorfor det kan være smart at, vælge en flydevest fremfor en redningsvest.

Vi anbefaler dig at tænke dig godt om, og overveje om du kan nøjes med en flydevest, eller om det er bedst for dig med en redningsvest.

Som nævnt længere oppe i teksten, så kommer det meget an på hvor langt du er fra kysten, og om du skal lave mange bevægelser, som f.eks ved vandsport.

Lige for understrege det, så er en flydevest nem at bevæge sig i, mens en redningsvest giver bedre opdrift.

Husk at der er mange ting du kan gøre, udover at have en redningsvest eller en flydevest, for at forbedre sikkerheden til søs.

Det vigtigste er dog vesten, den ene eller den anden slags.

En af fordelene ved en flydevest er at du altid kan have den på, uden at den generer, hvorimod en redningsvest kan føles stor og klodset.

En svømmevest er meget populær hos folk der sejler i oppustelig kajak.

Har du en gummibåd, som man kan sejle noget længere væk fra kysten i, hvertfald hvis det er en gummibåd med motor, så vil en rigtig redningsvest være at foretrække.

Søsportens sikkerhedsråd har udgivet denne pjece om svømmeveste og redningsveste. Der kan du finde en masse brugbar information.